Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

14 februari 2013

Het Ardennenoffensief van VVD Katwijk



Er is weer nieuws van het VVD-front, en dat met een omvang van minstens 1,5 pagina in de Katwijksche Post. Het woord “front” is wel van toepassing want de koude oorlog is inmiddels opgevlamd tot een soort Ardennenoffensief. U weet wel dat was een strijd op leven en dood in het decor van een besneeuwd en desolaat landschap onder ijskoude temperaturen. Een soort laatste opvlammende alles of niets poging van de partij die uiteindelijk de oorlog zou verliezen. Deze geschiedenis heeft zich in Katwijk herhaald en de rotzooi is er niet minder om.

De vraag is of dit nog “collateral damage” gaat opleveren, bijvoorbeeld aan wethouders die zich in de buurt bevonden van de titanenstrijd binnen de lokale VVD. Misschien weten we dat vanavond al want er is vandaag een raadsvergadering gepland. De hamvraag bij dit soort kwesties, en  dat weet u sinds de basisschool, is “Wie is er begonnen ?”. Ik ben er gelukkig niet bij geweest maar het lijkt er toch op dat de heer Toon Stegmann als aanstichter van de ongeregeldheden moet worden aangemerkt. Daarmee is nog niet de vraag beantwoord of hij terecht begonnen is om de poten onder de stoel van Anita van Ginkel weg te zagen. Ik denk dat het nog te vroeg is om daarover een (subjectief) oordeel uit te spreken. In ieder geval is het zo dat ik de indruk heb dat de overige leden van de fractie moeten worden gekarakteriseerd als passieve meelopers of figuranten. Maar ik kan het natuurlijk mis hebben.

Misschien word ik nog snel lid van de VVD want ik mag toch hopen dat de leden de echte feiten te horen zullen krijgen. Met name de rol van onze troetelallochtoon Thijs Udo zou ik wel eens wat beter uitgelicht willen zien. Gebruikt hij de kwestie Anita om het eigen minder succesvolle functioneren te camoufleren ? Het zou zo maar kunnen. Of moest iemand een tegenstander uit de weg ruimen of een oude rekening vereffenen ?

De VVD is altijd een beetje de partij geweest van het eigenbelang en heeft zijn kiezers ook altijd proberen aan te trekken door op het sentiment van de hebzucht in te spelen. Onze chef Mark Rutte kwam aldus bij de vorige verkiezingen nog met de beloofde maar nooit gekregen  bonus van 1000 euro op de proppen. Het is dus niet zo vreemd dat er bij de partij van Ikke Ikke Ikke egoproblemen optreden. In een extreme vorm leidt egocentrisme tot narcisme en dan zijn de rapen gaar. Mevrouw van Ginkel hint hierop door de informatie die ze aan de pers verstrekte.


Narcisme is een persoonlijkheidskenmerk van aanhoudende zelfliefde, iets dat in ons allen schuilt in meerdere of in mindere mate. Karakteristieken zijn ijdelheid, dominantie, egoïsme, gebrek aan empathie, zelfachting en zelfvertrouwen.


Om te zien of de VVD fractie getroffen is door het ziektebeeld van het narcisme bestuderen we een recent proefschrift waarin Antoinette Rijsenbilt promoveerde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Hier kunt u er meer over lezen. Rijsenbilt heeft een instrument ontwikkeld waarmee je het narcistische gedrag van “baasjes” kunt scoren en ziet een duidelijk verband met de prestaties van organisaties. Een beetje narcisme kan geen kwaad of kan zelfs helpen maar teveel narcisme is dodelijk voor organisaties. Als voorbeeld noemt ze topmannen als Cees van der Hoeven en Rijkman Groenink en de destructieve gevolgen van hun optreden.

Een andere uitkomst van haar onderzoek is dat bestuursvoorzitters alles op alles zullen zetten om hun positie en status te behouden (of te verwerven J.S.). Tenslotte stelt Rijsenbilt dat het onder andere de interne organisatie is die Zonnekoninggedrag kan beteugelen. Narcistische bestuursvoorzitters echter, zullen ervoor zorgen dat de tegenkracht van andere bestuursleden afneemt. Een andere uitspraak in het proefschrift is : “om aandacht te trekken vertonen narcistische bestuursvoorzitters “opzienbarende acties”, die volgens Rijsenbilt een spoor achterlaten en duidelijk zichtbaar zijn voor de buitenwereld”.

Aan u lezer nu de schone taak om de bruggetjes met de vuile oorlog binnen de VVD Katwijk te slaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten