Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

5 februari 2013

De stijl van de Leider


Ik heb eerder iets geroepen over de Katwijkse Lente. Ik ontwaarde namelijk wat eerste tekenen die op een nieuwe manier van politiek bedrijven zouden kunnen wijzen. Het gaf mij een opgeruimd gevoel omdat het mogelijk een afscheid betekent van vastgeroeste zeden en gewoonten in de Katwijkse politiek. Het betekent ook dat de kring van mensen die iets in de melk te brokkelen hebben wat groter kan worden. En dat is een verrijking van het democratisch gehalte van ons bestuur. Ik heb dus al een beetje lentegevoel en nu hoop ik maar dat dit straks niet gaat eindigen met een kater.

Er zijn namelijk genoeg mensen die helemaal niet geamuseerd zijn door deze ontwikkeling. De lichaamstaal van achter de collegetafel sprak boekdelen. Hier zaten mensen die het niet gewend zijn dat ze tegengesproken worden. De stekelige opmerkingen over bevoegdheden van wethouders en wie er nou aan wie opdrachten zou kunnen geven lieten zien wat er onderhuids aan de hand is.  

Angry Young Men
Ik heb het qua inhoud over het agendapunt Citymarketing, een onderwerp dat u inmiddels bekend zal voorkomen. Een aantal “Angry Young Men” onder leiding van de levendige, olijke en tevens scherpzinnige Gerard Mosterd jr. (CU) had het gewaagd een amendement in te dienen op het verhaal dat wethouder Binnendijk zo leuk had voorgekookt in de onderaardse beleidskeuken van het gemeentehuis. In de beste traditie van het marketingdenken serveerde het College een product in een prachtige en verhullende verpakking waarbij zorgvuldig een aantal verborgen of minder prettige eigenschappen aan het zicht onttrokken werden. Zo bleek gaandeweg dat de gemeenteraad geen advies zou goedkeuren maar direct ook een bestuurder in de maag gesplitst zou krijgen. Bovendien wilde het College in de beste traditie van het liberale marktdenken de toerismebevordering buiten het overheidsapparaat plaatsen. 

Hebben we inmiddels niet genoeg ellende gezien van het privatiseringsdenken beste bestuurderen ? Laat ik twee letters noemen: NS. Bent u aangesloten ? De lump sum financiering heeft o.a. in de sector woningbouwcorporaties, zorg en onderwijs geleid tot gigantisch veel ellende, corruptie en kapitaalvernietiging. In Katwijk gebeurt altijd alles een aantal jaren later en dus gaat de Gemeente Katwijk nu nog besluiten om elk jaar een tonnetje belastinggeld in handen te geven van een vriendenclubje. Dat geheime genootschap gaat daarmee ongecontroleerd leuke dingen doen. En dat dan op een moment dat we druk doende zijn of er wel of niet een takendiscussie moet komen. Wethouder Binnendijk wilde zijn dingetje nog effe snel regelen voordat er met zo’n takenbril naar de citymarketing zal worden gekeken. Want als er een afweging gemaakt moet worden tussen voetbal, de zorg voor onze oudjes of de citymarketing weet je maar nooit wat er uit gaat komen.

De weinig om het lijf hebbende veranderingetjes die de Gemeenteraad aan het voorstel wilde aanbrengen werden vanachter de collegetafel, begeleid door allerlei dreigementen en stevige krachttaal, als een regelrechte ramp en revolutie voorgesteld. Er werd een target van 50% bijdrage door het bedrijfsleven voorgesteld. Een TARGET ? Sinds wanneer worden targets en begrotingen in Katwijk gehaald ? Principieel is er niets aan het voorstel veranderd. De raad geeft gewoon elk jaar een heleboel geld en zeggenschap uit handen. Achteraf gaan we zien hoeveel er aan overhead en papier is besteed, achteraf gaan we kijken hoeveel leuke nieuwe initiatieven er op deze manier tot stand zijn gekomen, en achteraf zullen we horen of de uitvoerders er last of gemak van hebben gehad.


De leuke ideeën en visies van de “Angry Young Men”, ja de term vier musketiers is al eens eerder in een ander tijdsgewricht in verband met zo’n soort actie gebruikt, zijn maar ten dele in het amendement terecht gekomen. Als ik het College was zou ik mijn zegeningen tellen en er nooit meer op terug komen. Ondanks het feit dat ik geen liefhebber ben van het neoliberale gedachtegoed, met name als dat privatisering en het op afstand zetten van overheidstaken betreft, overheerst bij mij toch het positieve. Er was in ieder geval tegengas, en u weet inmiddels dat ik voldoende “checks & balances” als de hoeksteen van de democratie beschouw. Dat is dus prima. Daar moet je als bestuurder overigens wel goed mee kunnen omgaan en daarbij hoort ook een bepaalde leiderschapsstijl. Misschien stof voor een volgend stukje. De heer van Kruistum kan zijn borst natmaken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten