Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

9 februari 2013

Een dolkstootlegende in Katwijk



In Katwijk gebeurt al van alles. Je kunt je daarom afvragen of we nog wel een citymarketeer nodig hebben. We kunnen misschien wel volstaan met een “Verbinder”, aldus de heer van Tuijl (PvdA) , één van de “angry young men” in onze gemeenteraad, tijdens een uitzending van de lokale radiozender RTVKatwijk.

Dat advies sluit eigenlijk naadloos aan op het daarvoor uitgezonden onderwerp in het programma Nieuwsmagazine.  Dat programma wordt elke zaterdagmorgen uitgezonden en je kunt het langzamerhand niet meer missen als je op de hoogte wilt blijven. Het item dat vlak voor het interview met van Tuijl in de radioschijnwerper stond was de kwestie “van Ginkel”. Hier werd direct het bewijs geleverd dat er inderdaad van alles gebeurt binnen de Katwijkse gemeentegrenzen. Het is echter de vraag of er veel positieve kanten aan deze zaak zitten. En ja, de VVD in Katwijk kan ook wel een “Verbinder” gebruiken want die lijkt aardig los geslagen te zijn. 

De heer van Ginkel, inderdaad de man van, kwam uitleggen wat er nu weer gebeurd was binnen de dynamische wereld van de lokale politiek.

Even de feiten op een rijtje. Anita van Ginkel, fractievoorzitter van de lokale VVD, wordt op donderdag door haar kompanen uitgenodigd voor een vergadering. Het onderwerp is niet bekend. Om 20.00 uur wordt haar meegedeeld dat ze wordt afgezet als fractievoorzitter en wordt ze onder druk gezet om haar zetel in te leveren. Redenen worden blijkbaar niet gegeven. Om 20.30 is Anita weer thuis en is de publiciteitsmachine van de VVD al in werking gezet.

Bijschrift toevoegen
Ik wijs er op dat we de feiten tot nog toe maar uit één bron hebben omdat de Katwijkse VVD in alle talen zwijgt. Dit nu is buitengewoon merkwaardig en roept de verdenking op dat ze misschien wat te verbergen hebben. Het maakt de zaak voor van Ginkel alleen maar sterker. De heer van Ginkel beweert bij hoog en bij laag dat Anita geen redenen voor haar impeachment te horen heeft gekregen en ook Anita beweert via Twitter hetzelfde. Dit feit in combinatie met de radiostilte van de lokale VVD leiding maakt de hele kwestie nogal bizar en nauwelijks te geloven. Het is toch bijna niet voorstelbaar dat een club die medebestuurder is van een gemeente met 63.000 inwoners een dergelijke handelswijze laat zien ? Het wekt de suggestie dat men enigszins of alleszins verblind en verdoofd een strategie heeft ingezet zonder de gevolgen goed te doordenken.


De heer van Ginkel voorspelt in zijn interview affaires, gerommel en gedoe. Dat wil ik best geloven als ik het gebrek aan professionalisme en het gebrek aan fatsoenlijke omgangsvormen zie. Hebben we tot voor kort nog gegniffeld om Wassenaarse toestanden binnen de VVD dan is het lachen ons nu wel vergaan en blijven we zitten met een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Wordt Katwijk zo op de kaart gezet ? Hebben we hier een lokale variant van de van Rey perikelen ? Waren we net de 1000 euro van Rutte vergeten en dan krijg je dit ! Ik ben natuurlijk partijloos burger maar toch vind ik het erg jammer als op deze wijze op indirecte wijze het aanzien van de lokale politiek en het aanzien van Katwijk te kakken wordt gezet.

Tevoren voorspelde ik dat hier wel een kwestie van ego’s en groepsdynamische processen aan de hand zou zijn. Van Ginkel bevestigt dit, hij heeft het over “mannetjes” die zo nodig moeten en die al wat langer bezig zijn om een kuil voor Anita te graven. We hebben inderdaad gezien dat iemand gelekt heeft m.b.t. een al dan niet onterecht verleende bouwvergunning aan de familie van Ginkel. Gaat de lokale VVD nu in haar eigen kuil vallen ? De concurrentie zit al te gnuiven. Er wordt ook verwezen naar wrijvingen tussen Anita en wethouder Udo die niet levert wat hij belooft. Er is ook een e-mailwisseling waaruit moet blijken dat Toon Stegmann al langer bezig is om Anita van Ginkel er uit te werken. Het zal allemaal wel. Ik wacht de verdere gebeurtenissen even af als u het goed vindt want eens zal VVD Katwijk de Omerta toch moeten doorbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten