Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

31 januari 2013

Citymarketing als dekmantel



Van de zijde van het gemeentebestuur heb ik een verzoek ontvangen of ik nogmaals een stichtelijk stukje over Citymarketing in Katwijk wil schrijven. Ik wil daar natuurlijk graag aan voldoen en zal proberen een originele invalshoek te vinden. De enige reden is waarschijnlijk dat men tijdens de vergadering wat te lezen wil hebben op de gemeentelijke I-pad. Maar wat boeit dat, zoals ze in de Hoornes zeggen. De klant is koning dus hier komt waarom u hebt gevraagd. In feite is het trouwens helemaal niet zo moeilijk om over het voorstel betreffende de citymarketing iets origineels te beweren want er zitten nogal veel aspecten aan dit onderwerp.

Een kant die nog onvoldoende belicht is gaat over het feit dat het hele voorstel in feite helemaal niet over citymarketing gaat. Het is een dekmantel ! Ik heb wat dit betreft al een hint gegeven in de vorige aflevering van deze feuilleton door te signaleren dat er sprake is van een Katwijkse Lente. Jawel, er broeit van alles in Katwijk, ik zie een mosterdzaadje waaruit straks nog het een en ander zal voortspruiten. In feite is er sprake van een machtsstrijd tussen het College en de Gemeenteraad. Wie is de baas in Katwijk, daar gaat het om !
Nu wil ik om te beginnen even zeggen dat die Piet de Vries een toffe jongen is, aan die man mankeert het niet. Hij heeft gewoon gedaan wat zijn opdrachtgever graag wil. Niks mis mee ! De vraag is wie zijn hand heeft vastgehouden toen hij aan het schrijven was. Dat laat ik binnenkort even onderzoeken door het bureau Jansen & Janssen die u nog wel kent uit de strips van Kuifje. Er zijn vermoedens dat de broer van een voormalige EO-man hier meer van weet.

Het College is nog een beetje van de Oude Politiek, zij bepalen graag zelf wat er moet gebeuren in Katwijk, en zij hebben uiteraard de beste bedoelingen. Het is lastig als zo’n gemeenteraad met elkaar gaat samenspannen en er ook wat van gaat vinden. Op papier is de gemeenteraad de baas maar het is natuurlijk veel beter als ze zich in die functie beperken tot het afzegenen van wat het College heeft voorgekookt. Dat nu wordt steeds lastiger door die sibbeljante Katwijkse Lente waardoor de politiek opeens ook zelf ideeën en meningen is gaan krijgen.

Deze situatie vereiste een subtiele strategie vanuit het College om alsnog voor elkaar te krijgen wat zij het beste vinden voor ons schone pittoreske vissersdorpje. De oplossing lag voor de hand. Sturen doe je met de geldkraan en als we dat geld nou eens bij de gemeenteraad weghalen en het aan een vaag gezelschap geven. Die club gaat dan bepalen wat er mee moet gebeuren en dan staat de politiek voortaan buitenspel. Uiteraard zorgt het college er voor dat er voldoende stromannen of andere invloedsmiddelen zijn om er voor te zorgen dat de vage club gaat doen wat het College wil. 

In feite hadden we dat vroeger ook al zo geregeld, en dat heette toen VVV. We krijgen nu een NVVV, een Nieuwe VVV met een eigen Godfather en wat handlangers. Die Godfather staat natuurlijk al in de coulissen en u begrijpt wel wie zijn hand gaat vasthouden.  Ik moet zeggen dat ik bewondering heb voor het strategisch inzicht en de stuurmanskunst van ons College. Het valt tenslotte echt niet mee om met al die politieke kikkers in de kruiwagen een beetje te kunnen opschieten. Chapeau Heren !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten