Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

16 november 2013

Niet doorvertellen s.v.p.



Er is helemaal niks mis met het feit dat het College van B & W via een ingezonden brief een standpunt naar buiten brengt. Het is in ieder geval veel minder erg dan het feit dat ze grote moeite doen om allerlei andere kwesties binnenskamers te houden. Dergelijk gedrag roept bij achterdochtige burgers soms de verdenking op dat men iets te verbergen zou hebben. Dat is natuurlijk niet terecht. De broedende kippen in het pluimveeparadijs aan de Zeeweg komen ongestoord tot betere prestaties en daarom vertellen ze niks.

Het is echter ook mogelijk dat men tegen elke normale logica in grootse zaken tot stand wil brengen die teveel centjes kosten. Als de voorbereidingen daarvoor in de volle openbaarheid zouden plaatsgrijpen dan zou dat het succes wel eens in de weg kunnen staan. En als de werkelijke motieven en drijfveren op tafel zouden komen dan zouden deze dure dromen helemaal niet te verkopen zijn. 

Er zijn natuurlijk nooit problemen met het nut en de noodzaak van die plannen. Het College spreekt met zichzelf af dat die plannen per definitie een “boost” aan de economie gaan geven, of dat ze anderszins een heilzame werking op de inwoners van Katwijk zullen hebben. Want daar doet ons bestuur het allemaal voor. Het is jammer dat de gemiddelde Katwijker soms een beetje last heeft van kortzichtigheid en van een ernstig gebrek aan visie. Een bestuur met een resultaatgerichte instelling moet daarom slim zijn en kan ze maar beter niet alles vertellen. Kennis en informatie maakt nu eenmaal niet gelukkig. Dus als je een resultaat nastreeft dat positief is voor enkelingen, maar negatief uitvalt voor de meerderheid van de bevolking, dan moet je slim zijn. Handige bestuurders gaan dus creatief om met informatie en hanteren een brede definitie van het begrip bestuurlijk fatsoen.


De gewenste protswijk op het vliegveld Valkenburg zou één organisch geheel worden met het oude dorp Valkenburg en het nieuwe dorp zou ook allerlei mooie voorzieningen krijgen. De werkelijkheid is dat er een bovengrondse vierbaans snelweg komt die de twee Valkenburgen dwars doormidden snijdt. Voor Katwijk aan den Rijn heeft men hetzelfde recept in petto. De bijbehorende gezondheidsschade en leefbaarheidsproblemen zijn een gevalletje pech. De windturbines rond het Valkenburgse Meer en de hoogbouw van Duinvisie zullen nog heel wat lelijker worden dan de propagandaborden die rond het monument bij Savoy zijn geplaatst. Gelukkig zijn die borden tijdelijk, maar van de bovengrondse snelweg en van Duinvisie komen we nooit meer van af als het doorgaat.

Het geeft te denken dat als de Provincie een aantal weken geleden in een bijeenkomst met de Valkenburgers een tipje van de sluier komt oplichten men op het gemeentefort vooral gekrenkt reageert dat men daarvan niet van tevoren op de hoogte is gesteld. Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Deze column verscheen eerder in de Katwijksche Post d.d. 7 november 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten