Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

17 november 2013

Post Traumatisch Stress Syndroom



Zeg maar Ah...

Ondergetekende is nog herstellende van het Post Traumatisch Stress Syndroom dat tijdens de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad werd opgelopen. Met wisselbaden, warme stenen therapie, en het beoefenen van het midwinterblazen ben ik inmiddels weer in voldoende conditie om wat te schrijven.


Het valt niet mee om ooggetuige te zijn van een vuile oorlog waarbij geen middel werd geschuwd om de tegenstander neer te sabelen. Vooral de arme Anita van Ginkel kreeg het zwaar te verduren. De raadzaal veranderde af en toe in een rumoerig schoolplein, inclusief het bijbehorende pestgedrag. “Ja maar ze vraagt er ook om”, aldus een deskundige ambtenaar op de tribune.  Een andere ambtenaar gebruikte echter de term “respectloos”. Ik verwachtte eigenlijk dat bovenmeester Wienen wel corrigerend zou optreden op dit schoolplein maar hij vond het blijkbaar allemaal prima. 

Respectloos

Als Anita van Ginkel van uitlokgedrag kan worden beschuldigd dan geldt dat in versterkte mate voor wethouder Daan Binnendijk. Die deed zijn uiterste best om de vlam in de pan te krijgen. Het leek daarbij net of het duo Binnendijk & van Ginkel elkaar wat minder goed liggen. Of het Duitse spreekwoord “Was sich liebt, neckt sich” hier van toepassing is betwijfel ik.


Maar wie we zeker niet van normoverschrijdend gedrag kunnen beschuldigen is Wouter Jan Vroegindeweij. Deze door en door fatsoenlijke SGP-rakker bracht op opgewekte wijze een aantal inhoudelijke bezwaren op tafel tegen het coalitiebeleid van de afgelopen periode. Of er niet wat meer afstand kon zijn tussen het College en projectontwikkelaars vroeg de brave borst. Nou dat heeft hij geweten. Hij werd door Binnendijk, gesteund door het CDA smaldeel, volledig met de grond gelijk gemaakt.

Het was kortom een vergadering met veel gegnuif en hoongelach, veel grimlachen zonder dat men echt blij was, en een overdosis aan verbaal geweld. De VVD sprong er uit omdat men uitsprak ongelooflijk tevreden te zijn met zichzelf. Waarschijnlijk bedoelde men dat exclusief het optreden van wethouder Udo, die toch echt door de VVD is aangeleverd. De VVD reageerde in ieder geval niet op de dodelijke sneer van Gemeentebelangen. Die bracht de volgende tekst: “Kan burgemeester Wienen niet ruilen met wethouder Udo ? Dan krijgen we een burgemeester die zich niet met inhoud bezig houdt en een inhoudelijk deskundige wethouder.” Zoiets heb ik nog nooit durven opschrijven beste lezers, en u weet dat ik een flinke schrobbering van Binnendijk en Wienen heb gehad. Het bleef echter dodelijk stil op het gemeentelijke schoolplein.


Ik verheug me nu al op de door de Wijkraad Katwijk aan den Rijn op 22 november belegde informatieavond in de Open Hof. De Wijkraad wil een landtunnel voor de Provincialeweg. De hele provinciale en gemeentelijke politiek is uitgenodigd. En het gaat ook nog ergens over. Ik denk dat het daar een stuk gezelliger gaat worden.



Deze column verscheen eerder in de Katwijksche Post d.d. 14 november 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten