Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

25 november 2013

De juiste dingen doen



Ondergetekende was vrijdag aanwezig bij de infoavond van de Wijkraad Katwijk aan den Rijn over de gewenste tunnel in de N206. Het blijkt dat deze club een hele goede voeling heeft met wat er leeft in het dorpsdeel dat ze vertegenwoordigen. Voorzitter Cees Oostindie benadrukte dat de wijkraad er is om de leefbaarheid in de wijk te bevorderen en dat hij met de avond beoogde om alle inwoners een kans te bieden om hun zegje te doen. Persoonlijk vind ik dat deze wijkraad een sieraad voor het dorp is en een voorbeeld voor de andere wijkraden.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een indrukwekkende avond is geworden en dat kwam niet alleen doordat Sinterklaas nog even VVD-wethouder Udo bedreigde met een enkele reis Spanje. Ik neem aan dat de vrije pers, die onze enige garantie is dat de democratie niet teloor gaat in dit dorp, u verteld heeft wat er op die avond allemaal gebeurde. Laten we zeggen dat het verkiezingsseizoen stijlvol geopend werd.

Dat ging overigens niet zonder de nodige heisa, maar de sfeer bleef opperbest en er werd constructief gediscussieerd met de aanwezige politici. Het CDA had echter een foutje gemaakt door niet het verantwoordelijke raadslid Ravensbergen af te vaardigen maar wethouder van Duijn te sturen die de lijsttrekker is voor de volgende ronde. Dat liep niet helemaal goed af. Voorzitter Driebergen verliet na afloop dan ook in verwarde toestand het pand. Het is jammer dat Willem van Duijn de dupe wordt van het door zijn CDA-companen in het College van B&W gevoerde beleid. Aan de andere kant is hij formeel natuurlijk wel medeverantwoordelijk want hij heeft overal zijn handtekening onder gezet. Want hoe gaat dat in zo’n clubje ? Ongeveer zo: "Als jij niet zeurt over mijn portefeuille dan zal ik jouw zaakjes steunen". En Willem heeft er vooral voor gezorgd dat de boekhouding onder aan de streep netjes op nul uitkwam. Dat is goed gelukt en hij heeft prima werk verricht door de groei van het aantal ambtenaren te stoppen. Hij is de man van de slanke lijn en hij maakte de zaak “lean” waarvoor hulde. Prima man, prima job, maar de verkeerde vrienden.


Het is namelijk niet voldoende om alleen naar de efficiency kijken maar ook de effectiviteit ofwel de "bang for the buck" is van belang. Op welke onderwerpen wordt het ambtelijk apparaat ingezet en waar besteden we ons geld aan. Zijn ze bezig met zaken waar we echt behoefte aan hebben ? We hebben al vier miljoen euro in de onwenselijke woningbouwplannen voor Valkenburg gestopt. Wiens probleem wordt daarmee opgelost ? Er is ook voor vier miljoen euro euro een ruïne aan de boulevard aangekocht. En in Noordwijk hebben ze een zwembad dat 9 miljoen euro kost en dat van ons moet 18 miljoen kosten. Je moet dus niet alleen de dingen goed doen, maar het is veel belangrijker dat je de goede dingen doet. En in feite ging daar die infoavond in de Open Hof over. Een gedenkwaardige avond waar wethouder Binnendijk en burgemeester Wienen om onverklaarbare redenen verstek lieten gaan. 


Niet alleen van Duijn gaat het slachtoffer worden van het gevoerde beleid maar dat dreigt ook voor de bibliotheek. Het gevaar bestaat dat de algemene weerzin tegen het door het CDA gedomineerde collegebeleid zich vertaalt naar een afwijzen van het cultuurhuis. Iemand anders als het duo Wienen/Binnendijk had het gewoon een “lean” bibliotheek kunnen noemen met een los zaaltje. Want meer is het niet. Iemand anders had ook kunnen bedenken dat het Andreasplein niet de goede plek is.


8 opmerkingen:

  1. Het CDA Katwijk is typisch zo'n lokale partij die zich door machtswellust, gebrek aan intellectueel analytisch vermogen en totaal ontbreken van politieke empathie heeft los gemaakt van de basis. De cultuurtempel van Mammon aan het Andreasplein zal ongetwijfeld, maar in elk geval hopelijk, worden afgeserveerd. Een goede bibliotheek levert die plannen niet op. En dat is jammer. Maar wat wil je in een gemeente waarin de middelmaat het ijkpunt lijkt te zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach ja, de burgemeester... Die had het vrijdag natuurlijk veel te druk met zijn mediaoptredens op zaterdag. Onze Jos is er weer uitstekend in geslaagd Katwijk negatief in het nieuws te brengen (het 8-uur journaal opende met Katwijk - dat is al jaren niet gebeurd) en heeft zichzelf onsterfelijk belachelijk gemaakt.
    We zullen zien wat er na de verkiezingen in stand blijft van al die fraaie standpunten van de politieke partijen. Dat plan van het CDA om ook een tunnel mee te nemen in het onderzoek is natuurlijk helemaal niets. Het onderzoek zal ongetwijfeld aantonen dat dit veel te duur of om technische redenen niet haalbaar is. En dan wordt het weer achterkamertjesgedoe over wat het wel gaat worden. Het wordt nu echt tijd dat er volksvertegenwoordigers in de raad komen in plaats van die partijvertegenwoordigers die vooral hun vriendjes in andere bestuursgremia te vriend willen houden en met elke wind meewaaien. Ik kan alleen maar diepe minachting voelen voor die middelmatige prutsers...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hear, hear! Op geen enkel niveau toont onze democratie z'n faillissement zo duidelijk als in de lokale politiek. Het CDA gaat de straat op om de meningen over het Masterplan te peilen. Met andere woorden: het CDA gaat z'n mening vormen naar de opvattingen op straat. Dat belooft nog wat voor de toekomst. Alsof ze Machiavelli hebben gelezen bij Christen Democratisch Katwijk, maar dat lijkt me te hoog gegrepen voor dit clubje. Het zal eerder komen uit het meeliften op de populistische tendenzen in onze samenleving.

      Ditzelfde zien we aan de riducule vertoning van Wienen aangaande het alcoholverbod tot 18 jaar. De excercitie van Wienen zal ongetwijfeld door het CDA worden gesteund. Wat heb je aan principes als je vrinden in het bedrijfsleven daar anders over denken? Ach, het pluche en de raadsvergoeding is belangrijker dan principiële overtuigingen.

      Verwijderen
  3. Dat is in ieder geval heldere taal heren die niets aan duidelijkheid te wensen over laat ! Het zou mooi zijn als ook wat sympathisanten van het huidige College zich zouden roeren op deze pagina om er wat meer evenwicht in te krijgen. Zo niet, dan moet ik misschien gaan geloven dat u het helemaal bij het rechte eind heeft. Dank voor uw reactie.
    Jaap Haasnoot

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het wordt tijd voor een nieuwe politieke beweging hier in Katwijk. Ik wil niet denigrerend overkomen, maar enig intellect zou niet misstaan in de raadszaal. Zie dit als een aansporing!

      Verwijderen
    2. Hier ga ik eens over nadenken, maar ik denk dat gewoon gezond verstand wel voldoende moet zijn

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen