Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

27 juli 2013

Voorkomen is beter dan genezen



Goed, het mooie weer is eindelijk losgebarsten maar eerlijk gezegd blijkt dan meteen dat elk voordeel toch ook weer een nadeel heeft. 

Een organisatie die dat haarscherp doorheeft is de ANWB. Deze club heeft mijn hart gestolen sinds ze net als ondergetekende tegen windmolens is gaan vechten. Van de VVD weet ik trouwens dat die molens vooral op subsidie draaien die naar buitenlandse bedrijven gaat. 
De ANWB heeft recent ook aandacht gevraagd voor de oorlogssituatie op de Nederlandse fietspaden. Teveel verschillende soorten door menskracht aangedreven voertuigen, met onderling te grote snelheidsverschillen, zitten elkaar hier in het vaarwater . 

Ik kan daar nog aan toevoegen dat zich rond Katwijk ook teveel paardachtigen op de fietspaden begeven. Deze viervoeters blijken hun afvalproducten onbekommerd op de openbare fietsweg achter te laten. En dat is geen pretje voor de racefietsers die zich in ordelijke colonnes spatbordloos en gedisciplineerd voortbewegen, waarbij ze al hun aandacht nodig hebben om slingerende bejaarden te ontwijken.


Het is mij volledig onduidelijk waarom de hondenbezitter een hondenpoepzakje dient te gebruiken terwijl de paardenbestuurder volkomen straffeloos een veelvoud van eenzelfde type producten niet in een paardenpoepzak hoeft te deponeren. Over ongelijke behandeling en inconsequent overheidsgedrag gesproken. Ik zal de ANWB en de Gemeente hier eens op attenderen. Ik weet wel dat er een paardenliefhebber in het College van B&W zit maar dat is geen reden om de Algemene Politieverordening hier niet op aan te passen. 

Ons gemeentebestuur is er vooral om de burgers te beschermen tegen leefbaarheidsproblemen die in feite een gevolg zijn van de enorme overbevolking in onze contreien. Daarom is hondenpoep een belangrijk politiek item en daarom leg ik de paardenpoep er maar even naast . De ANWB heeft trouwens volkomen gelijk dat er veel te weinig fietsasfalt is en dat er veel te weinig leuke niet verstedelijkte gebieden zijn waar dat asfalt naar toe zou kunnen leiden. En dat is een groot probleem naar mate meer mensen vrijwillig of onvrijwillig de functie van recreant vervullen. Het is erg jammer dat overheden  de problemen meestal pas gaan aanpakken als de gevolgen ervan uit de hand beginnen te lopen. Problemen voorkomen is altijd beter en goedkoper dan achteraf repareren.


De  Rijnlandroute is daarvan een goed voorbeeld, kosten 1 miljard. De nadelige gevolgen voor Stevenshof en Voorschoten worden gecompenseerd. Maar Valkenburg en Katwijk aan den Rijn worden straks met een onleefbare situatie geconfronteerd als er 40% meer verkeer over de N206 gaat razen. Waarom geen Sijtwendetunnel zoals bij Leidschendam voor Katwijk en Valkenburg ? Ik denk dat de mensen die in Katwijk aan de macht zijn misschien toch eens beter moeten nadenken over waar hun prioriteiten liggen. 

Deze column werd eerder in de Katwijksche Post d.d. 25 juli 2013 gepubliceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten