Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

13 juli 2013

De macht van het geld kent geen moraal



Vorige week heeft collega dominee Stam u weer eens terecht doorgezaagd over de morele kant van het menselijk gedrag. Hij krijgt van mij daarvoor een tien plus want afgezien van een enkele onderwijzer of een loslopende beoefenaar van de godsdienst-wetenschappen heeft bijna niemand het meer over dit soort kwesties. We missen rolmodellen en door de nood gedwongen is de columnist tegenwoordig degene die dit gat in de markt moet opvullen. Vroeger vervulde naast de Pastoor of de Dominee, de Bankdirecteur, de Burgemeester, de Wethouder (het woord zegt het al), de Notaris, de Hoofdcommissaris en natuurlijk de Hoofdonderwijzer de rol van een baken van onberispelijke en onkreukbare rechtschapenheid waarop we ons morele kompas konden ijken. Kom daar tegenwoordig eens om.

De Autoriteiten gaan ons allen voor in de schone kunst van het ritselen, regelen en zakken vullen. Mensen krijgen het gevoel dat ze onhandige sukkelaars zijn als ze er niet in slagen om daarin ook leuk mee te doen. Degenen die zijn aangesteld om toezicht te houden blijven standaard buiten schot. Er is blijkbaar een handige jongens- en meisjescircuit waarin men elkaar de bal of baantjes toespeelt om vervolgens leuk samen de poet te kunnen verdelen. In het grote bouwfraudeschandaal is er maar één veroordeling geweest. Dat was de veroordeling van de klokkenluider. De bouwbedrijven hebben alle strafzaken tegen hun directeuren kunnen afkopen zodat deze heren er uiteindelijk nog leuk zijn uitgesprongen. Het voormalig CDA kopstuk Brinkman die jarenlang hoofdlobbyist van deze struikrovers is geweest denkt dat daarmee recht is gedaan. Ik zeg dat daarmee grote schade is gedaan aan het idee van de rechtstaat en dat dit niet het goede voorbeeld geeft.



Nog zo’n zaakje. Het valt me op dat de lokale politie een soort publiciteitsoffensief is begonnen rond winkeldiefstal. Ik vind dat prima. Als er elke dag in de krant staat dat mensen op hoge posities grootschalig de eigen zakken vullen dan geeft dat de kleine krabbelaar nog niet het recht om make-up en een onderbroek te stelen. Het is dan wel jammer dat ik in dezelfdekrant moet lezen dat 13 hoge politiefunctionarissen tegen de afspraken in meer verdienen dan een minister. Wat is schadelijker voor de samenhang in onze maatschappij ?

De burgemeester van Tilburg was als toezichthouder mede verantwoordelijk voor de gigantische ellende bij Vestia, zijn vrouw kreeg er later een leuk baantje. En zo kunnen we deze hele krant wel vullen. En maak niet de vergissing dat wanneer iets contractueel is vastgelegd het daarmee automatisch ook moreel verantwoord is. Zo heeft Katwijk een contract met een projectontwikkelaar gesloten dat voor deze zo lucratief is dat er juridisch sprake is van staatssteun. Ik zou wel eens willen weten of hier domheid of slechtheid achter zit. Of misschien een combinatie van beide ?

Deze column verscheen eerder in de Katwijksche Post d.d. 11 juli 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten