Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

1 juli 2013

Een addertje onder het gras



Op 11 juni is hoogheemraad (soort wethouder) Hellinga van het Hoogheemraadschap Rijnland afgetreden. De oorzaak was een aanzienlijke budgetoverschrijding op het project Baggeren Katwijks kanaal. Uiteindelijk was het baggeren 7,7 miljoen euro duurder dan de begrote 31,5 miljoen. Ik ga niet op de inhoud in maar er was sprake van een organisatie die niet goed in elkaar stak en er was vooral sprake van mismanagement van de verantwoordelijk bestuurder. De Verenigde Vergadering (soort gemeenteraad) stelde dat dit “eens maar nooit meer was” en “het gaat tenslotte om gemeenschapsgeld en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan”. Chapeau dames en heren van Rijnland, dit is het zelfreinigend vermogen waardoor we vertrouwen kunnen blijven houden in het systeem.

Kaart door Willem Blaeu (1571 - 1638)

Rijnland had eerder van mij al een veer in de broek gekregen vanwege de standvastige houding in het Zeehosschandaal. Rechtlijnigheid, onpartijdigheid en een principiële houding zijn altijd de hoekstenen geweest van betrouwbaar bestuur in de (semi-)overheid. Daar is geen plaats voor handige bestuurders die goed zijn in creatief boekhouden, strategische spelletjes en het afdekken of verdraaien van de waarheid. Transparant en dienstbaar bestuur hebben we hard nodig en Rijnland laat zien hoe dat moet. Zo, die opsteker hadden we wel even nodig nadat ik u de vorige keer berichtte over de miljardenfraude door zorginstellingen. Gelukkig kennen we dat soort uitwassen niet in Katwijk. Want het ritsel- en regelwerk van het Raamwerk in de rol van projectontwikkelaar is natuurlijk nog geen fraude. Ook al is het gefinancierd met geld dat voor de zorg is bedoeld.

De relatie tussen projectontwikkelaars en gemeenten is overigens een gevaarlijke. Kort geleden bracht de parlementaire commissie “Huizenprijzen” een rapport uit waaruit blijkt dat de burger bij gebiedsontwikkeling en bouwen aan het einde van de voedselketen zit. In uw rol als consument of belastingbetaler moet u betalen voor wat hogerop aan de diverse strijkstokken is blijven hangen. Zo kon het gebeuren dat de heer Staal van Vestia, die honderden miljoenen euro’s heeft laten verdampen, opeens meer dan 2 miljard euro persoonlijk bezit bleek te hebben. Dat is allemaal door u opgebracht. 

En zo bent u ook degene die straks naar lelijke hoge flatgebouwen gaat kijken langs de Boulevard en bij de rotonde Drieplassenweg en u betaalt bovendien de rekening als het Raamwerk alsnog failliet gaat. Maar u heeft gelijk, gedane zaken nemen geen keer en laten we het positief houden. We krijgen een prachtige parkeergarage en als het even meezit gaat zelfs de Rijnlandroute door. Maar helaas, ook daar zit weer zo’n gemeen addertje onder het gras dat ik er niet over durf te schrijven. Het codewoord is Duinvallei en het dossier omvat 80 ordners. Ik denk dat de kosten de 7,7 miljoen van Rijnland wel gaan overstijgen.

Deze column werd eerder gepubliceerd in de Katwijksche Post d.d. 27 juni 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten