Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

2 juni 2013

Windmolens, ter land en ter zee.




Sommigen beweren dat ondergetekende tegen windmolens vecht. Dat is inderdaad het geval. In bijgaande column die eerder op 30 mei 2013 in de Katwijksche Post werd gepubliceerd wordt dat uit de doeken gedaan.

Een bekende uitdrukking is dat de wereld inmiddels een dorp geworden is. Grenzen worden steeds minder belangrijk en onze actieradius wordt steeds groter. Onze opa’s werkten nog in en rond het dorp (als ze niet op zee zaten) en gingen tussen de middag naar moeder de vrouw om een prakje warm eten met uitgebakken spek te nuttigen. Verder hadden ze destijds weinig met de rest van de wereld te maken, het dorp was de wereld.

Voor de huidige generaties is het vrij normaal om op pakweg een uur rijafstand te werken en de nieuwste generatie gaat gewoon in China een stage doen en daarna misschien ergens in Europa of in Brazilië werken. Als Benfica in een finale te Amsterdam speelt staan er tegenwoordig 30 vliegtuigen op Schiphol van mensen die even heen en weer wippen binnen Europa. Toen ik de laatste interessante buitenlandse wedstrijd van Feyenoord gezien heb moest ik geloof ik drie weken op het schip de Groote Beer zitten voordat we in Lissabon aankwamen. Die veranderende omstandigheden en grotere mogelijkheden leiden tot een andere manier van tegen de wereld aan kijken. We kijken voortaan dus wat verder dan onze neus lang is of de dorpsgrens dichtbij is. Moest je vroeger nog heel erg uitkijken als je op de huwelijksmarkt van het aanpalende dorp zaken dacht te doen, tegenwoordig zijn die dorpen wijken geworden van dezelfde gemeente. De huwelijksmarkt is inmiddels trouwens verplaatst naar Thailand.

Op dezelfde wijze worden de meeste gemeentelijke zaken heden ten dage in achterkamertjes buiten het dorp geregeld bij de regio Holland-Rijnland of bij de Provincie en niet meer op het gemeentehuis. Een prachtig voorbeeld is het voornemen van het Rijk om langs de hele kust gigantische windmolens te plaatsen, het gas is immers bijna op. Daar gaat ons mooie uitzicht, als dat zo door gaat wil ik de Atlanticwall weer terug. Maar gelukkig komt Burgemeester en Wethouders van Katwijk hier voor de bevolking op. Ze hebben een protestbrief gestuurd dus ik neem aan dat het Rijk de plannen nu wel zal intrekken. 


De argumenten zijn dat rust, ruimte en weids uitzicht de primaire kwaliteiten zijn voor zowel de bewoner als de bezoeker van onze gemeente. Wat mij betreft kleeft er maar één klein smetje aan het betoog. In dezelfde raadsvergadering van hedenavond 30 mei waarin de protestbrief tegen de windturbines op zee wordt behandeld wordt nog een ander voorstel besproken. Het zelfde college van B&W doet hierin vreselijk zijn best om een flink aantal gigantische windturbines van rond de 100 meter hoogte rond het Valkenburgse Meer geplaatst te krijgen. En dat is niet op 20 km afstand maar direct in de achtertuin van de bewoners. Ik raad de bewoners die willen protesteren tegen de windturbines op het land aan om de protestbrief van de gemeente over de windturbines op het water over te schrijven.

16 opmerkingen:

  1. Bete Jaap,
    Je overdrijft
    Er komen niet "langs de hele kust" windparken.
    Als het meezit staan er in 2020 een paar extra windparken, die kleiner zijn dan een handpalm op armlengte.
    En dan alleen zichtbaar op een paar plekken langs de kust, en alleen bij helder weer, in de morgen, als de zon er op schijnt.

    Dat is de realiteit.
    Een andere realiteit is onze CO2 uitstoot,en afhankelijkheid van fossiel brandstof en de leveranciers daarvan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Persoonlijk kijk ik toch liever tegen een paar windmolens aan dan tegen een kerncentrale.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als antwoord op beide reacties het volgende. Het stukje poogt vooral duidelijk te maken dat het "een beetje vreemd" is dat de gemeente Katwijk protesteert tegen windmolens op zee (ter hoogte van de horizon) maar tegelijkertijd wel dezelfde windmolens in de achtertuin van de inwoners van Valkenburg wil plaatsen. Dat landschap waarop het voormalig vliegveld Valkenburg heeft ook de primaire kwaliteiten van "rust, ruimte en weids uitzicht". En tenslotte, ja het kan natuurlijk nog erger met een kerncentrale. Maar dat wil niet zeggen dat die windturbines daar op de goede plek staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nog een aanvulling. Als je de heer Kamp een vinger geeft grijpt hij de hele hand. Er ligt nu een voorstel om windmolens op ongeveer 23 km uit de kust te plaatsen maar inmiddels is kamp druk bezig om ze dichter bij de kust te krijgen: http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/01/16/kamp-windmolens-dichtbij-kust-reele-optie.html Tenslotte heeft hij inmiddels ook een nieuwe belasting uitgevonden. Het Rijk heeft de miljarden niet om te investeren in windturbines en nu stelt hij voor om een heffing op de gasprijs te leggen om zodoende de windmolens te kunnen betalen. Dat is dan de partij (VVD) die het dertig jaar later nog over het "kwartje van Kok" heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Energy offers

    https://stroomgasvragen.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  6. https://vanallesthuiszijn.nl/
    https://vanallesthuiszijn.nl/beste-decoupeerzaag
    https://vanallesthuiszijn.nl/beste-heggenschaar
    https://vanallesthuiszijn.nl/beste-snoeischaar
    https://vanallesthuiszijn.nl/beste-hogedrukreinigers
    https://vanallesthuiszijn.nl/beste-stoomreinigers
    https://vanallesthuiszijn.nl/beste-bladblazer

    BeantwoordenVerwijderen
  7. https://edwindemol.blogspot.com/2010/01/reactie-op-ingebrachte-standpunten.html?showComment=1607899915851#c2070907267191090776

    BeantwoordenVerwijderen
  8. https://niwovergunning.nl/niwo-verklaring/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. https://verhuisbedrijfdraagkracht.nl/verhuistups/

    BeantwoordenVerwijderen