Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

7 mei 2013

Het Raamwerk als projectontwikkelaar



Zullen we het  weer eens over een Masterplan hebben ? Het Masterplan Zeehos is een leuk voorbeeld waarin een paar dure bureaus zich weer eens heerlijk hebben kunnen uitleven. Die bureaus zijn er goed in om onwaarschijnlijk mooie vergezichten te schilderen.  Daar gebruiken ze dan allerlei termen bij die niets of weinig betekenen maar die wel een fijn gevoel geven. Kortom men wil u, of beter gezegd natuurlijk de beslissers in de gemeenteraad, iets verkopen of in de maag splitsen. 

Ach u kent dat wel van de plaatselijke makelaar, een rustiek pand is gewoon een bouwval, en een karakteristiek pand in oorspronkelijke staat heeft geen CV of dubbel glas en staat op instorten. Bij de plannen voor het terrein van het voormalige Zeehospitium wordt een flat van acht verdiepingen geen flat genoemd maar een beeldbepalend markant gebouw. Er komt daar ook nog een groot appartementengebouw pal aan de boulevard waarvan wordt gezegd “Het gebouw staat op de duinen en uit zich als door de natuur gevormd”. Als je dat soort proza leest dan weet je zeker dat je in het ootje genomen wordt. Een mooi stukje landschap met hier en daar een gebouw wordt veranderd in een verstedelijkt gebied met hier en daar nog een beetje groen.


Er zijn enorm veel overeenkomsten tussen de casus Zeehospitium en de kwestie van de zeejachthaven. Ik noem er hier één.  In beide gevallen is er geen vraaggestuurde maar een aanbodgerichte benadering, zoals dat tegenwoordig heet. Het gaat er eigenlijk om dat iemand er een leuk centje aan kan verdienen. Nu is in Nederland commercie niet verboden maar het is wel vreemd als een publiek gefinancierde zorginstelling dat pad opgaat. Het Raamwerk heeft in feite gepokerd met overheidsgeld dat bedoeld was om er zorg mee te produceren. Dat zal allemaal met de beste bedoelingen zijn gebeurd maar daarmee is het nog geen acceptabel gedrag. 

Men heeft er voor gekozen om met ons belastinggeld vastgoedondernemer te gaan spelen. Dit gedrag is vergelijkbaar met de casus van het s.s. Rotterdam in de corporatiewereld of het Amarantis debacle in het onderwijs. De vraag is daarna altijd wie er op de blaren moet gaan zitten. Het valt op dat het College van B&W bij zowel de zeejachthaven als bij het Zeehospitium de oren bijna als vanzelf laat hangen naar de mensen die iets willen dat eigenlijk niet kan. Daarvoor zijn dan vervolgens allerlei kronkels en drogredeneringen nodig om dat beleid te kunnen rechtvaardigen.  Het gevolg is een enorme hoeveelheid kubieke meters stenen waarvan overigens nog steeds niet zeker is of ze verkocht gaan worden. Het geld is immers op ? 


Chapeau voor het Hoogheemraadschap Rijnland dat niet gaat sjoemelen met regels, zich niet verschuilt achter overmacht en wel vasthoudt aan eisen die voortvloeien uit haar missie. Maar ja dat zijn niet-politieke ingenieurs die bovendien niet in kronkels kunnen denken.

Deze column verscheen eerder in de Katwijksche Post d.d. 2 mei 2013.

6 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het geheel oogt on-Katwijks, lijkt op zo'n bejaardenstad – Sun City – in de Verenigde Staten, maar wat erger is, het staat grotendeels leeg. En er wordt gewoon doorgebouwd. Niemand die in een flat zonder buren wil wonen, toch? En woon je beneden in zo'n flat, dan heb je voor al dat geld niet eens uitzicht, niet op zee, maar ook niet op land, want je kijkt tegen de zeereep aan. 'Dure bureaus' met projectontwikkelaars die met het geld van de gemeenschap (lees: ons geld) speculeren. Volgens mij is dat oplichting. In de normale wereld staan daar zware straffen op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die bureaus werken voor een opdrachtgever die uiteindelijk verantwoordelijk is Leendert. Zij doen niets fout maar een opdrachtgevende zorginstelling die "pokert" met overheidsgeld zit wel goed fout. In onderwijsland zien we dat sommige scholen die onderwijskathedralen hebben neergezet nu het personeel niet meer kunnen betalen door hoge vaste lasten. Uiteindelijk heeft alles te maken met het neo-liberale gedachtengoed waar wij met z'n allen inmiddels behoorlijk de dupe van zijn geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O, zit dat zo. Nou ja, ze weten toch allemaal wat voor geld dat eigenlijk is, die bureaus ook. Dat is toch algemeen bekend. Dat is dan zoiets als heling, hele grove heling. Maar dat moet een gemeenteraad toch ook door hebben, of een hoogheemraadschap. Daar moeten toch mensen zijn die zich achter de oren krabben, of gekrabd hebben, toen er met de plannen werd aangevangen. Nu staan er lege paleizen à la Ceaucescu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Raamwerk gaat misschien wel failliet (Ik heb hier geen info over) Ik weet niet hoe de risicoverdeling is tussen andere participanten (aannemer, ontwikkelaar)en de grondeigenaar. In ieder geval hebben ze gespeculeerd om met de winst van de woningbouw mooie (welke ?) dingen te kunnen doen. Nu dat geld niet binnenkomt heeft iemand een probleem (vergelijk 20 miljoen euro afschrijven op bouwgrond door gemeente). Ze vluchten nu naar voren, dus nog meer bouwen en nog hoger met meer zeezicht. Dit impliceert meer nadelen voor het gezicht van Katwijk. B&W steunt Raamwerk in dit streven door de nodige aanpassingen in bestemmingsplan e.d. te faciliteren. Er is geen garantie dat de huizen dan wel verkopen. Ik zou als gemeente zeggen, niet nog meer bouwvolume en niet nog hoger. De verantwoordelijke bestuurders moeten hun verlies nemen. Het toezicht in de zorg en bij de zorginstelling heeft gefaald omdat men niet heeft voorkomen dat de instelling zich als vastgoedondernemer heeft opgesteld.

      Verwijderen
  5. En de regering, de Tweede Kamer grijpt niet in, niemand in politiek Den Haag die dit grootschalige gesjoemel met belastinggeld door een zorginstelling weet of doorheeft? Dit kan toch niet. Nog meer bouwen? Dit overstijgt zo langzamerhand de Tulpenmanie uit de 17e eeuw. De lessen uit de geschiedenis zijn toch meer dan duidelijk? Ach ja, vergeten natuurlijk....

    BeantwoordenVerwijderen