Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

13 oktober 2013

Activeren of deactiveren, that is the question !



Het is weer even geleden dat we de troonrede mochten beluisteren en inmiddels zijn we het hele miezerige verhaal al weer vergeten maar één woord kan ik in ieder geval nog niet uit mijn systeem krijgen. Dat is het woord participatiemaatschappij. 

Dat is een etiket dat op een heleboel potjes past want het kan van alles betekenen. En het is tevens een eufemisme, een mooi klinkend woord dat iets lelijks moet verbergen. Zeg maar net zoiets als takendiscussie of ombuigen, dat zijn fraaie woorden die allebei een aanslag op uw portemonnee moeten camoufleren. Maar participatiemaatschappij is erger. 

De denklijn van het kabinet is ongeveer de volgende. De burger is een luie bliksem die passief in een hoekje zit te wachten tot de overheid zijn problemen oplost. Zo’n uitvreter moet je financieel en anderszins prikkelen want dan komt hij pas in beweging om zijn zaakjes te regelen. Het hardwerkende deel van de natie betaalt zich blauw aan belasting omdat de overheid zoveel geld nodig heeft voor zaken die burgers net zo goed zelf kunnen regelen en betalen. We gaan de overheid dus inkrimpen en dat verschaft meteen de nodige prikkels om de Jan Salie geest er in Nederland uit te rammen. Ik verdenk met name premier Rutte er van aan dit soort sjabloondenken te doen. Dat is elke situatie te lijf gaan vanuit een versimpeld wereldbeeld en met dezelfde dogmatische receptuur. 


Ik word daarin wel een beetje ondersteund door een recent interview in het weekblad VN met VVD-icoon en voormalig vicepremier Johannes Witteveen (92). Ik vermeld zijn leeftijd omdat ik wil benadrukken dat we met een topeconoom te maken hebben die persoonlijk veel praktijkervaring heeft opgedaan in uiteenlopende omstandigheden . Een heldere uitspraak van Witteveen in het interview: “Rutte begrijpt het niet”. 

De oproep van Rutte om meer te consumeren noemt hij bijvoorbeeld onzinnig: “Je kan moeilijk mensen oproepen meer te gaan consumeren, terwijl je ze tegelijkertijd zwaarder belast, allerlei heffingen oplegt en ook nog zegt dat ze hun hypotheken moeten gaan aflossen”. Voormalig directeur van het IMF Witteveen zegt dat we vandaag de dag te maken hebben met een depressie en hij maakt gehakt van het beleid van het huidige kabinet met zijn eenzijdige nadruk op het begrotingsbeleid.

Het zou interessant zijn om eens na te gaan of ons gemeentebestuur ook uit gaat van sjabloonmatige concepten en beelden waarop ze hun beleid baseren. Ik denk dat het dranghekkenbeleid wel iets laat zien van de insteek van het lokale rariteitenkabinet dat momenteel in Katwijk aan de macht is. Volgens mij zou Rutte hier straks zo burgemeester kunnen worden met zijn visie op de burger die geactiveerd moet worden. Persoonlijk zie ik meer in het deactiveren van ambitieverslaafde bestuurders dan in het activeren van burgers die voor basale ondersteuning en zorg afhankelijk zijn van de overheid.

3 opmerkingen:

  1. Het is gewoon de neoliberale ideologie, en dan de Angelsaksische variant, waarvan onze premier Ruttemetut een groot aanhanger is. Nederland moet een soort Amerika worden, waar iedereen zichzelf mag redden. Wie dat niet lukt, heeft dat gewoon aan zichzelf te wijten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Correct, een soort Teaparty light variant. Het individu (egocentrisme) en niet de omstandigheden zijn belangrijk, en wie zich niet kan redden of wie b.v. werkloos is heeft dat per definitie aan zichzelf te wijten. Dus moet er geactiveerd worden en moet er niet te veel belastinggeld besteed worden aan collectieve voorzieningen. Dat zou niet eerlijk voor de rijke mensen die dan meer moeten bijdragen dan ze terugkrijgen. Dan geldt natuurlijk niet voor wegenbouw want een auto moet rijden, en dure huizenbouw is ook goed want een aannemer moet ook leven :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Jaap, u bepaalt natuurlijk helemaal zelf wat er in uw zijbalk komt, maar mag ik u toch wijzen op Guinness, Books & Records, een blog die soms ook Katwijkse onderwerpen behandelt, zoals de kustversterking en een tijdje geleden nog het verzetsmuseum.

    BeantwoordenVerwijderen