Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

21 september 2013

Boerenkoolpsychologie



Onlangs zag ik een oude poster van “Loesje” met daarop de tekst “Als politici geen lef hebben praten ze ons angst aan”. Wat mij betreft zou het woordje lef ook vervangen kunnen worden door “deugdelijke argumenten” of door misschien nog een heleboel andere begrippen. De hamvraag is natuurlijk of het ook waar is. 

Worden we echt bang gemaakt door de politiek ? Er kwam laatst een mooi voorbeeld voorbij van een bestuurder van Holland-Rijnland die in een promotietournee de gemeenteraadsleden van Leiden probeerde bang te maken. Hij beweerde dat Leiden zou devalueren tot een onbetekenend dorpje als ze zouden meewerken aan de opheffing van Holland-Rijnland, een club die in feite functioneert als een illegale vierde bestuurslaag. Over inspelen op onderbuikgevoelens gesproken. Jammer dat deze boerenkoolpsychologie een beetje doorzichtig was. En eigenlijk ook een beetje ontluisterend dat bestuurders zich tot dit kleuterschoolniveau verlagen. 


Het doel heiligt de middelen blijkbaar. De echte motieven zijn natuurlijk dat beroepsbestuurders in deze club leuk allerlei belangrijke zaken, die bijna altijd de gemeentegrenzen overstijgen, kunnen ritselen en regelen. Ze worden daar niet op de vingers gekeken door amateurpolitici die door de burgers zijn gekozen. In Holland-Rijnland werd zo door enkelen via  de bekende “voor wat, hoort wat” werkwijze geregeld dat al onze polders worden volgebouwd en dat de Leidse polders groen blijven. In Afghanistan hebben een aantal krijgsheren het voor het zeggen maar als je goed achter de coulissen kijkt is het in Nederland niet zo veel anders. Een beperkt aantal spelers bepaalt in achterkamertjes wat er moet gebeuren en wie er beter van wordt, de rest van het spel is operette, volkstoneel, windowdressing en mediavermaak. 


Toegegeven, in Afghanistan komt de macht uit de loop van het geweer. Wij doen dat geciviliseerd, dus Anita van Ginkel wordt door de VVD netjes en zonder fysiek geweld aan de kant geschoven. En in de Tweede Kamer zorgen ze er voor dat de fractieleden die zelf willen nadenken ook zelf aan de kuierlatten trekken. Toch ben ik blij dat we aan de kustversterking werken want dat maakt een invasie voor Obama wat lastiger mocht hij besluiten om hier de democratie te komen redden.


Zo ziet u dat de gemoderniseerde Atlanticwall naast een parkeergarage ook nog andere voordelen biedt. Daarbij heeft ons gemeentebestuur trouwens nog kansen gemist. Ze hebben nu een bunker midden in het dorp gebouwd die ze De Schuit noemen. Je kunt van die Duitsers zeggen wat je wilt maar ze wisten heel goed dat bunkers in de zeereep horen en niet midden in het dorp. De Schuit had dus gewoon aan de parkeergarage in de zeereep moeten worden vastgeplakt, er zit geen raam in. Maar ja als politici geen lef of verbeeldingskracht hebben dan regeert naast angst ook conformisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten