Columns van Jaap Haasnoot in de Katwijksche Post

Feiten en meningen over zaken die van belang zijn in Groot Katwijk

13 april 2013

Geld speelt geen rol



“Geld speelt geen rol” aldus een vooraanstaand inwoner van het stadje Rommeldam, een nederzetting die in veel opzichten model kan staan voor Katwijk. U kende die uitdrukking van Olie B. Bommel natuurlijk al van de takendiscussie in ons eigen stadje. De parallellen tussen Katwijk en Rommeldam met al zijn mysteries, samenzweringen en dreigende rampen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen.  En met enige fantasie zijn ook alle stripfiguren uit de verhalen rond Olie B. Bommel in Groot Katwijk te herkennen.

In zijn laatste boek “Het einde van eindeloos” wordt door Marten Toonder verhaald van de perikelen rond een nieuwe luxe woonwijk “Buitenrommel” geheten. Als u de ontwikkelingen rond de geplande droomwijk op het voormalig vliegveld Valkenburg een beetje volgt dan ziet u de overeenkomsten direct. Ook hier hebben we immers zo’n zompig moerasgebied  waarvoor bovenbazen grootse plannen hebben. 

Burgemeester Dickerdack komt in het verhaal overigens dik in de problemen omdat hij de Raad niet heeft ingelicht over foliant D127. De plannen gaan uiteindelijk niet door omdat ze strijdig zijn met een Vorstelijk Statuut (soort Structuurvisie).  Maar lees het artikel over Valkenburg van de hand van drs. Okke Zielknijper verderop in deze Rommelbode, dan weet u ook meteen welk onderwerp u in de takendiscussie kunt inbrengen.


“Olie B. Bommel en de takendiscussie” zou trouwens een prachtige titel zijn voor een nieuw stripverhaal. Maar dan moeten er wel dubbele bodems in het verhaal zitten. Volgens sommigen is dat inderdaad het geval. Zij zeggen dat bepaalde partijen hun verantwoordelijkheid willen ontlopen nu er bezuinigd moet worden. Die partijen hebben liever dat de burger zelf aangeeft welke taken de gemeente moet afstoten. Over die principiële kant hebben we het later nog wel eens maar zou zo’n takendiscussie ook praktisch gezien kunnen werken ? Luistert u wel eens naar radioprogramma’s waar ongeïnformeerde mensen kunnen inbellen met hun mening over maatschappelijke kwesties ? Nou zoiets wordt zo’n takendiscussie volgens mij. Kun je iets met deze “Friemelpraat en frutsels” , als u mij toestaat Markies de Canteclaer te citeren ? Ik denk dat van Kruistum het volgende antwoord zou krijgen als hij het de Markies zou vragen: “Waarom bedrijft ge die platte grollen toch niet elders, amice?”.

Maar wacht eens even, is de heer van Kruistum met zijn “geld speelt geen rol takendiscussie” dan soms de Katwijkse Olie B Bommel ? Is hij ook een “Heer van stand” die houdt van een eenvoudige doch voedzame maaltijd en rijdt hij in een “Oude Schicht” ? Dat zou allemaal kunnen kloppen, maar aan de rest van de persoonsbeschrijving voldoet hij toch niet want in Wikipedia vindt ik over Bommel het volgende: ”Met zijn onbesuisde acties veroorzaakt hij echter vaak problemen die dan door zijn vriend Tom Poes worden opgelost.”


Deze column verscheen eerder in de Katwijksche Post d.d. 4 april 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten